Buurtkamer Kostelijk wordt door een zeer gevarieerd gezelschap bevolkt. Dat merk je als je met de bezoekers, de vrijwilligers en het begeleidend personeel aan de praat raakt. Zij komen uit allerlei windstreken, van Duitsland, Engeland, Denemarken, Suriname  tot Spanje of Italië. En zij hebben de meest uitéénlopende achtergronden, van welgesteld tot minder bedeeld, van serieuze studies en kunstopleidingen tot oud-barmedewerkers en allerlei andere beroepen, van ouders of grootouders tot einzelgängers, van ingetogen buurtbewoners tot voormalige zwervers. Daarom heeft men elkaar veel te vertellen. 

Enige bezoekers en vrijwilligers hebben zich ingespannen om met korte postzegelportretten een beeld van deze diverse groep te geven. Deze reeks zal de komende tijd steeds meer uitgebreid worden. 

Dank aan Gudrun, Betty, Ruth en alle anderen die hieraan gewerkt hebben of nog zullen werken.

Evert is een echte gentleman. Heel voorkomend en altijd goed gekleed. Evert lijkt altijd rust uit te stralen. Hij komt regelmatig naar de Buurtkamer, al dan niet met zijn vriendin Marian, om een koffie te drinken, een appeltaart te eten en om met jou een gesprekje te voeren. Hij is altijd nieuwsgierig.

Hij heeft al een heel leven achter de rug. Hij was scheepstimmerman op de grote vaart en is daarmee overal op de wereld geweest. Daar kan hij veel over vertellen.

Het schilderen is zijn aangeboren talent. Soms hangen zijn schilderijen in de Buurtkamer aan de muur. Momenteel hangt er een indringend zelfportret. 

In de zomer gaat hij graag, samen met Marian, met de caravan op pad. Dan ontmoet hij vrienden om met hen rond een kampvuur te zitten.

En Evert is een heel goede danser. Hij is een vaste gast in de danssalon van Buurtkamer Kostelijk. Dan danst hij niet alleen met Marian maar komen ook de andere vrouwen aan bod!

Apolonia is een vaste bezoeker in Buurtkamer Kostelijk. Zij gaat goed gekleed en is bijzonder actief, zowel buiten als binnen de Buurtkamer. Zo heeft zij achter de bar gestaan en is lid van het Comité (de kerngroep van Buurtkamer Kostelijk). Verder neemt zij aan allerlei activiteiten deel zoals de Vrouwengroep, het schilderen, de yoga en de theatergroep. Thuis heeft zij een grote boekenkast en zij is dan ook een serieuze lezer, die tevens van goede films houdt. Maar zij gaat ook graag dansen, met vriendinnen wandelen en kan lekker fel tafeltennissen.

Henny is barmedewerker in Buurtkamer Kostelijk en is misschien wel de meest Amsterdamse van alle bezoekers, vrijwilligers en personeel. Zij heeft voorheen jaren in de horeca gewerkt en weet hoe zij met mensen om moet gaan. Zij is gastvrij en gevat, kan iemand tot de orde roepen, maar dan altijd met een vrolijke kwinkslag achter de hand. Ze houdt enorm van gezelligheid en heeft serieuze hobby’s. Zij is zeer goed onderlegd in wijnen, bieren en gedestilleerd en is een gepassioneerde verzamelaar van alles wat met Bob Dylan en Johnny Cash te maken heeft. Een vrouw met een echte Amsterdamse kleur.

‘Hallo, ben je het ook zo beu om thuis te zitten?’

Patricia is een trouwe gast in de Buurtkamer. Ze komt graag een soepje eten of een spelletje Rummikup doen. Ook is ze lid van Theater Kostelijk, de toneelgroep van de Buurtkamer. In het stuk De Kleine Prins had ze de rol van vos die zij al springende en kwispelende met glans speelde. En dat is niet toevallig want het is haar hobbyisten om in de natuur te zijn. Zomers zit zij enkele maanden op een camping waar zij zich helemaal thuis voelt. En haar hobby is om met een klein groepje mensen in de omgeving van Amsterdam te gaan wildplukken en er vervolgens lekkere maaltijden van te maken.

Frank valt op door zijn vriendelijke rust. Hij geeft Nederlandse les aan een ieder die deze lastige taal eigen wil maken. Frank heeft Nederlands gestudeerd en hij neemt zijn taak zeer serieus. Hij is zijn leerlingen bijzonder toegewijd. Hij legt niet alleen met geduld en precisie de taal uit, maar is ook altijd persoonlijk in zijn leerlingen geïnteresseerd.  Hij nodigt hen uit om over zichzelf te praten en denkt met ze mee. Zijn leerlingen zijn goed af. Niet alleen vanwege zijn warme belangstelling, maar ook omdat zij in zijn lessen veel over Nederland te weten komen. Zo vertelt hij graag over de geschiedenis of legt hij actuele kwesties of gebeurtenissen uit zoals bijvoorbeeld de verkiezingen voor de Tweede Kamer. 

Chris is de fietsenkamer in de Buurtkamer. Hij is een blije, vrolijke man die graag een praatje houdt. In het souterrain heeft hij een goed voorziene werkplaats waar hij oude fietsen opknapt en reparaties voor mensen doet. Chris houdt van alles dat rolt. Van step tot elektrische fiets, van bakfiets tot tandem. Als het om fietsen gaat, gaat hij geen probleem uit de weg. Hij repareert serieus en vakkundig en als hij een onbekend probleem tegenkomt, zoekt hij dat tot de bodem uit. En dan is hij trots omdat het dan weer lukt.

Chris kent iedereen in de Buurtkamer. Hij was lid van het Comité en heeft lang in de Cliëntenraad van PerMens gezeten.

In zijn vrije tijd verdiept hij zich intens in de muziek en gaat hij graag met zijn vriendin naar buiten.

Rachel is een vertrouwd gezicht in de Buurtkamer. Zij is inmiddels één van de veteranen van het Begeleidend Team. Zij is gastvrij voor de bezoekers, doet de administratie voor de Buurtkamer, begeleidt de vrijwilligers in hun taken en staat bovendien ook regelmatig in de keuken om voor de lunch een pannenkoek of uitsmijter te bakken of een appeltaart te maken. 

Rachel heeft een uitbundige lach die  je vaak in de Buurtkamer hoort, maar ze houdt er wel van dat alles klopt. Ze houdt graag de boel op orde en iedereen kan bij haar terecht voor als er iets niet op orde blijkt.

Ingrid is een levenslustige, spontane vrouw. Zij heeft in haar leven van alles gedaan maar is nu al jaren als begeleider werkzaam bij Buurtkamer Kostelijk, waar zij onder andere de Vrouwengroep begeleid. In het kader van de Vrouwengroep organiseert zij bijeenkomsten, lunches, voert gesprekken en organiseert workshops. Mensen komen graag met hun problemen naar haar toe.

Eén van haar passies is tuinieren. Zij heeft een tuinhuis buiten de stad en onderhoudt de tuin van Buurtkamer Kostelijk. Sinds een jaar of twee is er nog een passie bijgekomen: haar boot. Het is een enorme schuit waar veel aan moet gebeuren en die zij samen met haar vriend onverschrokken te lijf gaat. 

Een portretje over Gudrun…. Tja, waar te beginnen. 

Gudrun vervult een belangrijke rol als vrijwilliger in de Buurtkamer. Zij zet zich op allerlei gebieden vol overgave in.

Het meest bekend is zij door haar 2de hands kledingwinkeltje in het souterrain. Niets is haar teveel, van het sorteren van binnengekomen kleding en het regelmatig verversen van de collectie tot het vriendelijk en hulpvaardig voor haar  bezoekers zijn.

Een misschien minder bekende kant van Gudrun is haar acteren in ‘Theater Kostelijk’. Haar verborgen talent is nu niet meer verborgen en dat laat zij vol enthousiasme in de optredens zien.

Ook is zij lid van Comité Kostelijk, de kerngroep die de bezoekers en vrijwilligers vertegenwoordigt (zie website) en is zij lid van de Cliëntenraad die opkomt voor de belangen van alle cliënten van PerMens. 

Kortom: Gudrun is een duizendpoot in de Buurtkamer en ook nog eens een geweldig mens.

Pino was cameraman en is via zijn werk de halve wereld over geweest, tot Antarctica aan toe. Pino, altijd keurig rechtop en bij voorkeur een hoedje op, verkeert graag tussen de mensen in de Buurtkamer. En nu heeft hij daar als begeleider zijn werk van gemaakt. In de Buurtkamer adviseert hij de bezoekers met fotografie en film en hij helpt de bezoekers met computer en telefoon. En daar omheen maakt hij hier en daar een praatje. Pino kan goed luisteren en veel vertellen.

Anneke is één van de trouwste bezoekers van onze Buurtkamer. Het is een fijn besnaarde, eigenzinnige vrouw, bijna altijd blij en vriendelijk. Zij heeft een bijzonder leven achter de rug. Als danser / performer heeft ze vele voorstellingen gegeven, door heel Europa maar ook bijvoorbeeld in Japan. Ook is zij als docent aan de Minerva geweest, de kunstacademie in Groningen. 

Anneke heeft nu de respectabele leeftijd van 82 jaar. Zij komt nog dagelijks in de Buurtkamer, eet een soepje, maakt een praatje en rookt een fijn sigaretje op de bank op de stoep. 

We hopen dat Anneke nog lang haar weg naar de Buurtkamer weet te vinden.