Buurtkamer Kostelijk

Buurtkamer Kostelijk, een plek voor jou en voor iedereen die zich hier thuis voelt. Om te lunchen of voor de warme maaltijd, om met iemand te kletsen of om ergens rustig te zitten, om deel te nemen aan activiteiten of om vrijwilligerswerk te doen. Kijk op de website rond of nog beter: kom langs. Tot gauw!

Buurtkamer Kostelijk

Tweede Kostverlorenkade 15

1052 RL  Amsterdam / 088- 4454162 /

info@buurtkamerkostelijk.nl

Buurtkamer Kostelijk is onderdeel van PerMens

Meer lezen….

 

 

 

Onze buurtkamer ligt aan de Tweede Kostverlorenkade 15  in Amsterdam Oud West, even opzij van de De Clercqstraat. Het ligt wat verscholen aan een rustige straat langs het water, zonder doorgaand verkeer. Elke dag zijn we open en er gebeurt van alles. Het is een uitgesproken huiselijke en gezellige plek waar je elkaar kunt ontmoeten, waar je een krant kunt lezen, waar je iets kan drinken of eten en waar allerlei activiteiten plaatsvinden waaraan je kunt deelnemen. Ook kan je hier zelf een nieuwe activiteit beginnen. De bezoekers doen hier namelijk veel zelf, naar hun eigen ideeën.

 

Bezoekers en vrijwilligers

Buurtkamer Kostelijk wordt door de bezoekers zelf bemand, door vrijwilligers die het leuk en belangrijk vinden om hier hun steentje bij te dragen. Zij bemensen bar en keuken, houden de Buurtkamer schoon en gezellig of zijn actief voor activiteiten als yoga, muziek of de tweede hands kledingwinkel. Zonder hun inzet zou de Buurtkamer omvallen.

Vrijwilliger zijn is niet altijd even makkelijk. Sommige vrijwilligers hebben al lang niet meer gewerkt en dan heb je misschien wat tijd nodig om er goed in te groeien. Gelukkig zijn er dan altijd collega-vrijwilligers die voor elkaar in de bres springen en bovendien is er een professional aanwezig die waar nodig ondersteuning kan bieden. In deze Buurtkamer mag men er nooit alleen voor staan.

En steun mogen de vrijwilligers óók van de bezoekers verwachten. In Buurtkamer Kostelijk zijn bezoekers en vrijwilligers tezamen verantwoordelijk voor een prettige sfeer en kunnen ook de bezoekers een handje helpen. Daarin herken je het idee van de zelfhulpgroep weer.

 

Voorheen CPS – over de geschiedenis van Buurtkamer Kostelijk

Buurtkamer Kostelijk heeft een speciale en mooie geschiedenis. Er is met elkaar een hele ontwikkeling doorgemaakt om te komen waar we nu zijn. Vroeger heette het hier CPS (Centrum Psychosociaal), een initiatief dat voortgekomen is uit een zelfhulpgroep van ex-psychiatrische patiënten, opgericht in de jaren tachtig.

In die tijd sloten veel provinciale psychiatrische inrichtingen hun deuren en de moesten de mensen zelfstandig gaan wonen; ook in Amsterdam. De zelfhulpgroep groeide en bloeide en werd ondersteund door vrijwilligers. Zij kwamen jarenlang wekelijks bij elkaar in een woning aan de Westermarkt om elkander met raad en daad door het leven te helpen, zónder daarbij afhankelijk te zijn van professionele hulpverleners. Tot het te groot en te veel werd. De Volksbond is vervolgens gevraagd of zij deze zelfhulpgroep praktisch wilden ondersteunen, zodat de groep verzekerd was van een locatie om samen te komen en zich verder te ontwikkelen. Dat werd CPS.

Het etiket ’Psychosociaal’ is inmiddels van de gevel gevallen. We hebben ons doorontwikkeld naar een Buurtkamer waar iedereen welkom is en heel veel activiteiten plaats vinden. De basis is nog steeds dat we alles zelf bedenken en uitvoeren en dat hier altijd plek is voor mensen die op een of andere manier enige ondersteuning, aanspraak en gezelligheid zoeken. En meehelpen mag dus. Graag zelfs! Wij maken geen onderscheid tussen mensen mét of zónder problemen. Immers, problemen hebben we allemaal wel eens.

Dat niet iedereen dat weet, komt omdat de veranderingen zich geleidelijk, zonder veel tamtam, voltrokken hebben. Het fijne van onze Buurtkamer is, dat er altijd wel iemand te vinden is om mee te praten. Eigenlijk is dat heel gewoon. Zo werkt het immers ook in een ouderwets buurtcafé om de hoek.

 

 

 

Ga naar Facebook

 

Agenda en actuele openingstijden:

agenda per dag

CULTURELE DONDERDAG 

22 februari om 15.00 uur

CARTOON WORKSHOP

Door Rudi Jonker

daarna gratis soepmaaltijd!

meer info: de culturele donderdag

AFTERNOON DELIGHT

🎶 vrijdag 2 februari 🎶

Vrij dansen in Buurtkamer Kostelijk

iedere eerste vrijdag van de maand

van 14.00 tot 16.00

 

GLUREN BIJ DE BUREN

Zondag 4 februari

Concert in 

Buurtkamer Kostelijk:

Bolow & 10StringsShuffle

3 x 45 minuten

Om 12.00, 13.00 en 15.00 uur

https://login.glurenbijdeburen.nl/share/1643

 

VOETMASSAGE door BABET

elke maandag, van 12.00 tot 16.00

5 euro voor 3 kwartier

Reserveren:

088 445 4162 of in Buurtkamer Kostelijk

ELKE DINSDAG!

van 12.00 tot 15.30 uur.

Schilderles van Sue Armstrong

Digitale hulp van Pino Gorin