Buurtkamer Kostelijk

Buurtkamer Kostelijk, een plek voor jou en voor iedereen die zich hier thuis voelt. Om te lunchen of voor de warme maaltijd, om met iemand te kletsen of om ergens rustig te zitten, om deel te nemen aan activiteiten of om vrijwilligerswerk te doen. Kijk op de website rond of nog beter: kom langs. Tot gauw!

Buurtkamer Kostelijk

Tweede Kostverlorenkade 15

1052 RL  Amsterdam / 088- 4454162 /

info@buurtkamerkostelijk.nl

Buurtkamer Kostelijk is onderdeel van de Volksbond/Streetcornerwork 

Meer lezen….

 

 

 

Onze buurtkamer ligt aan de tweede Kostverlorenkade in Amsterdam Oud West, even opzij van de De Clerqstraat. Het ligt wat verscholen aan een rustige straat langs het water, zonder doorgaand verkeer. Elke dag zijn we open en er gebeurt van alles. Het is een uitgesproken huiselijke en gezellige plek waar je elkaar kunt ontmoeten, waar je een krant kunt lezen, waar je iets kan drinken of eten en waar allerlei activiteiten plaatsvinden waaraan je kunt deelnemen. Ook kan je hier zelf een nieuwe activiteit beginnen. De bezoekers doen hier namelijk alles zelf, naar hun eigen ideeën.

 

Bezoekers en vrijwilligers

Buurtkamer Kostelijk wordt door de bezoekers zelf bemand, door vrijwilligers die het leuk en belangrijk vinden om hier hun steentje bij te dragen. Zij bemensen bar en keuken, houden de Buurtkamer schoon en gezellig of zijn actief voor activiteiten als yoga, muziek of de tweede hands kledingwinkel. Zonder hun inzet zou de Buurtkamer gewoon omvallen.

Vrijwilliger zijn is niet altijd even makkelijk. Sommige vrijwilligers hebben al lang niet meer gewerkt en dan heb je misschien wat tijd nodig om er goed in te groeien. Gelukkig zijn er dan altijd collega-vrijwilligers die voor elkaar in de bres springen en bovendien is er een professional aanwezig die waar nodig ondersteuning kan bieden. In deze Buurtkamer mag men er nooit alleen voor staan.

En steun mogen de vrijwilligers óók van de bezoekers verwachten. In Buurtkamer Kostelijk zijn bezoekers en vrijwilligers tezámen verantwoordelijk voor een prettige sfeer en kunnen ook de bezoekers een handje helpen. Daarin herken je het idee van de zelfhulpgroep weer.

 

Voorheen CPS – over de geschiedenis van Buurtkamer Kostelijk

Buurtkamer Kostelijk heeft een speciale en mooie geschiedenis. Er is met elkaar een hele ontwikkeling doorgemaakt om te komen waar we nu zijn. Vroeger heette het hier CPS (Centrum Psycho-Sociaal), een initiatief dat voortgekomen is uit een zelfhulpgroep van ex-psychiatrische patiënten, opgericht in de jaren tachtig.

In die tijd sloten veel provinciale psychiatrische inrichtingen hun deuren en de moesten de mensen zelfstandig gaan wonen; ook in Amsterdam. De zelfhulpgroep groeide en bloeide en werd ondersteund door vrijwilligers. Zij kwamen jarenlang wekelijks bij elkaar in een woning aan de Westermarkt om elkander met raad en daad door het leven te helpen, zónder daarbij afhankelijk te zijn van professionele hulpverleners. Tot het te groot en te veel werd. De Volksbond is vervolgens gevraagd of zij deze zelfhulpgroep praktisch wilden ondersteunen, zodat de groep verzekerd was van een locatie om samen te komen en zich verder te ontwikkelen. Dat werd CPS.

Het etiket ’PsychoSociaal’ is inmiddels van de gevel gevallen. We hebben ons doorontwikkeld naar een Buurtkamer waar iedereen welkom is en heel veel activiteiten plaats vinden. De basis is nog steeds dat we alles zelf bedenken en uitvoeren en dat hier altijd plek is voor mensen die op een of andere manier enige ondersteuning, aanspraak en gezelligheid zoeken. En meehelpen mag dus. Graag zelfs! Wij maken geen onderscheid tussen mensen mét of zónder problemen. Immers, problemen hebben we allemaal wel eens.

Dat niet iedereen dat weet, komt omdat de veranderingen zich geleidelijk, zonder veel tamtam, voltrokken hebben. Het fijne van onze Buurtkamer is, dat er altijd wel iemand te vinden is om mee te praten. Eigenlijk is dat heel gewoon. Zo werkt het immers ook in een ouderwets buurtcaféom de hoek.

 

Samen met de Buurt

Wij zijn altijd op zoek naar goede contacten met buurt en buurtbewoners. Men komt niet alleen bij ons op bezoek, we voeren ook projecten in de buurt uit. Zo verkopen wij 2de hands kleding in Woonzorgcentrum de Klinker. En samen met Buurtcentrum de Havelaar realiseren wij het ‘Danscafé Amsterdam’ dat vanuit Buurtkamer Kostelijk geïnitieerd is. Zo raken onze bezoekers en buurtbewoners met elkaar in contact en geven wij een betekenisvolle bijdrage aan de buurt.

Buurtcentrum de Havelaar

Danscafé op vrijdag en Danssalon Happy Days op iedere eerste zondag van de maand.

De Klinker

De Klinker

Kledingverkoop 2dehands kleding op donderdagmiddag.

 

Ga naar FacebookLees de nieuwsbrief

TENTOONSTELLING op WEBSITE !

In Buurtkamer Kostelijk zijn doorlopend – wisselende - tentoonstellingen te zien. In de maanden april en mei was een tentoonstelling  van Sue Armstrong gepland. Wegens de coronacrisis is deze tentoonstelling uitgesteld. Maar haar schilderijen zijn nu alvast op de Website-Galerie te zien. Het eerste schilderij in deze “online tentoonstelling” is geïnspireerd op de coronacrisis. https://www.buurtkamerkostelijk.nl/tentoonstelling/

Naast de schilderijen van Sue Armstrong zijn ook recente foto's van Paul Bayens te zien.

We hangen de vlag voor je uit!

Op maandag en dinsdag kun je komen LUNCHEN tussen 12 en 15 uur. Een lekkere uitsmijter, een tosti of een ander lekker broodje!

Kom samen met anderen (max 3 personen) !

evt op afspraak:  088 -4454162 , of bel gewoon even aan!

Tot gauw!

 

Buurtkamer Kostelijk in Corona tijden:

Gelukkig zijn wij voorzichtig aan weer open. Natuurlijk is het anders dan voorheen. Omdat wij veel bezoekers hebben die tot de risicogroepen behoren zijn wij extra voorzichtig. Bezoeken alleen op afspraak, zowel voor de (gratis) koffie-uurtjes als voor de activiteiten. En niet meer dan drie personen tegelijk. Binnen hebben we mondkapjes voor, buiten in de tuin of op de bank voor kunnen ze wel af, en in alle situaties is de anderhalve meter heilig. Je kunt ons alle werkdagen van 10.00 tot 17.00 uur bellen  voor meer informatie. Tot gauw !

Wandelen met Renate!

Als je geïnteresseerd bent in een gezamenlijke wandeling kan je op maandag en dinsdag  tussen 12 en 15 uur bellen naar Buurtkamer Kostelijk om een afspraak te plannen.

Na de wandeling kun je nog iets drinken in de Buurtkamer!

Bel: 088-04454162

 

 
 

BUURTKAMER KOSTELIJK IS ALLEEN OP AFSPRAAK GEOPEND VANWEGE HET CORONA VIRUS!

Wij zijn telefonisch op kantoor te bereiken (088 4454162), van maandag t/m vrijdag van 12.00 tot 15.00.

Verder kan je ons mailen op info@buurtkamerkostelijk.nl.

Wees voorzichtig met fysiek contact, houdt afstand, was goed je handen en zoek elkaar niet teveel op. Maar heb verder vooral veel contact met elkaar middels telefoon of app. Of kijk op Facebook. Het is fijn en geruststellend om van elkaar te weten dat je er bent

Hartelijke groet, Begeleidend Team van Buurtkamer Kostelijk